Mountains

Man får mer kul för samma ansträngning

De senaste åren har det blivit allt mer vanligt med elcyklar på de svenska gatorna. En som fått upp ögonen för detta är tävlingscyklisten Johan Widén.

– Både om man vill jobbpendla och inte komma fram svettig till jobbet eller utnyttja mer av skogen som elitcyklist finns det stora möjligheter, säger han.

Johan.jpg

EXTERN LÄNK: Läs mer om Nordic Outdoor festival STHLM

www.outdoorfestival.se

För cykelåret 2021/2022 var andelen elcyklar 21 procent, vilket innebär en ökning sedan föregående år. Att elcyklar blivit ett vanligt inslag i stadsbilden är inte förvånande. Många tilltalas av att det är ett smidigt och miljövänligt sätt att ta sig fram samtidigt som man får motion. Några som driver utvecklingen av dessa elektriska fordon framåt är Bosch eBike Systems (https://www.bosch-ebike.com/se/), som lanserat både ABS-bromsar (https://www.bosch-ebike.com/se/produkter/abs), stöldskydd (https://www.bosch-ebike.com/se/produkter/ebike-alarm-connect-module) och digitala funktioner (https://www.bosch-ebike.com/se/produkter/appar-och-portal) som till exempel kan hjälpa till att navigera. En av alla som relativt nyligen har fått upp ögonen för detta fenomen är tävlingscyklisten Johan Widén, som de senaste elva åren har tävlat i mountainbike på landslagsnivå. Nästa tävlingssäsong kommer bli hans första på en elcykel.

– Man kan säga att man får mer kul för samma ansträngning. Många av mina träningskompisar börjar få upp ögonen för elcyklar. Jag tror att de flesta kommer att gå över till den typen av tävlingar inom en snar framtid, säger han.

Johan2.jpg

Cyklar även på stan

Johan Widén berättar att det som gör att han har fastnat för elcykeln som tävlingscykel är samma anledningar som gör att han även vill cykla elcykel privat.

– Nu när jag har den cykeln har det blivit att jag skippar att ta bilen när jag ska ta mig kortare sträckor. Ska man några kilometer bort i stan är det bara att slå in det i appen och ha telefonen på styret, då laddar den sig under tiden och allt, berättar han.

För Johan Widén var det viktigt att välja rätt komponenter till sin cykel. Efter att han gjort en undersökning bland cyklister han känner, stod det klart att det var Boschs komponenter som de flesta rekommenderade. Valet föll på deras CX Race-motor.

– De har eBike Flow-appen, som man kan synka motorn med. På kontrollpanelen kan man då få ut mycket statistik och navigera med hjälp av telefonen som sitter på styret. Jag har inte hunnit prova något ABS-system ännu, men det ska jag göra under sommaren.

Johan3.jpg

Testa tekniken

För den som är nyfiken på att testa den nya tekniken från Bosch finns chansen att göra det på Nordic Outdoor Festival STHLM.

– De som testar kommer att få uppleva känslan av att systemet är så lätthanterligt och känslan av att man väldigt lätt kan transportera sig över stora ytor. De jag har lånat ut min cykel till har kommit tillbaka och känt att det är riktigt fränt, säger Johan Widén.

Fakta: Bosch eBike Systems

Bosch eBike Systems utvecklar framtidens elcyklar med innovativa produkter och digitala tjänster, från högeffektiva drivsystem till det första produktionsfärdiga ABS-systemet för elcyklar. Bosch eBike Systems erbjuder drivsystem (drivenhet, batteri, display och app) för alla behov och användningsområden, och står för mobilitet som är sund, säker, hållbar och rolig. Som en självständig division inom Bosch-koncernen drar Bosch eBike Systems också nytta utav intern teknik- och tillverkningskompetens, och idag litar över 100 av världens ledande cykelmärken på Bosch eBike Systems produkter och tjänster.

Läs mer om Bosch eBike Systems här (https://www.bosch-ebike.com/se/)