Mountains

ACamp: "Husbilsturismen växer"

"Husbilsturism är en populär och snabbt växande form av resande i Sverige. Klassiska husbilar och husvagnar får dessutom allt mer sällskap av vanliga personbilar utrustade med taktält. Men hur påverkar den ökade turismen vår natur när det gäller nedskräpning?

För att få svar på detta har det svenska företaget Acamp i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent startat ett pilotprojekt för att mäta nedskräpning kopplat till just husbils- och campingturism. Skräpmätningar är ett viktigt verktyg för Håll Sverige Rents verksamhet och nu utökas datan tack vare Acamps campare och värdar.

”Vi är ett community och en marknadsplats som kanske främst riktar oss till turisten som vill söka sig bortom de stora, traditionella campingplatserna och därför blir det intressant att börja förstå deras beteende gällande just detta”, berättar Magnus Ormestad på Acamp.

Genom att samarbeta med privata markägare i fem länder öppnar Acamp upp för att turister ska kunna campa hos allt från gårdsmejerier och mikrobryggerier till vingårdar och små jordbruk. Ofta ligger upplevelser i fokus, som ölprovning, cykling, klättring eller vandring. Acamp driver sedan ett år tillbaka även den populära Ställplatsappen som används av över 140 000 campare.

Siri-Eskilson_orginal_DSC03717.jpg

”Det ska bli väldigt spännande att följa sommarens pilotprojekt mellan Acamp och Håll Sverige Rent”, säger Lisa Karlsson, biträdande verksamhetsutvecklare för mätningar på Håll Sverige Rent.

”Vi har aldrig haft chansen att titta på nedskräpning kopplat till just husbilsturism och camping, så det ska bli väldigt intressant att se vad resultaten kommer visa. Förhoppningsvis kan Acamp sedan använda resultaten till att informera sina gäster om vad man kan göra för att minska nedskräpningen av de föremål som förekommer mest i undersökningen.”

Målet är att detta pilotprojekt ska utgöra grunden till mer omfattande mätningar i samtliga marknader där Acamp är närvarande. Träffa både Acamp och Håll Sverige Rent på Outdoor Festival Stockholm!