Mountains

7 unika resmål undangömda i vårt vackra svenska landskap

Inom oss alla bor en längtan och glädje att få insupa nya vyer, upptäcka nästintill orörda platser och skapa minnen för livet. Den goda nyheten är att vi kan stilla detta behov även här på vår hemmaplan med flertalet guldklimpar undangömda i vår fantastiska svenska natur. De kan vara kluriga att hitta, men den nya friluftsappen NOA hjälper oss på traven och listar deras 7 hetaste tips på unika svenska destinationer.

1. Hovs Hallar

Upptäck Bjärehalvöns främsta smultronställe - Hovs Hallar! Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, klapperstensfält och grottliknande formationer. Det finns ett antal stigar att följa både på höjden och längst stränderna. Observera att stigarna inte alla gånger är fullt markerade men på grund av det också bidrar till en riktigt äventyrskänsla.

2. Sonfjällets Nationalpark

Som tagen ur en saga och med en majestätisk prakt reser sig det mäktiga Sonfjället upp ur Skogslandet. Oavsett besök under årets alla månader är parken en upplevelse för alla - både för djur- och naturintresserade!

sonfjallet-nationalpark-sonfjallet.jpeg

Destination: Sonfjällets Nationalpark. Foto av: Anders Good / IBL Bildbyrå.

3. Kullabergs naturreservat

Häng med på tumlarsafari utanför Kullabergs naturreservat! I havet runt Kullabergs naturreservat har du chansen att få se Sveriges svar på delfinen - den småtandade valen tumlaren! Beundra den storslagna naturen från ribbåten samtidigt som du kommer nära detta havslevande och snälla däggdjur.

Kullabergs naturreservat.jpg

Destination: Kullabergs naturreservat. Foto av: Johan Hammar.

4. Hindens Rev

Letar du efter en rofylld vandring? Upptäck Hindens Rev! Stigen ringlar sig fram mellan rötter och stenar, för att slutligen försvinna bland klippor och vattnet vid Hindekraket.

Linnéa Gustafsson .jpg

Destination: Hindens rev. Foto av: Linnéa Gustafsson.

5. John Bauer vandring i Jönköping

Den småländska naturen erbjuder mängder av vandringsleder med omväxlande landskap, myrområden, barrskogar och ett varierande växt- och djurliv. Sätt på dig vandringskängorna och upptäck detta trolska landskap i sann John Bauer anda.

Vista Kulle 02 - One planet picnic.jpg

Destination: Jönköping. Foto av: One Planet Picnic.

6. Malören

Besök Sveriges nordligaste skärgård! Mellan Kalix och Haparanda hittar du 1440 olika öar, bland annat den unika ön och naturreservatet Malören - uppstigen ur havet för 1500 år sedan.

Malören av Peter Rosen_LapplandMedia.jpg

Destination: Malören. Foto av: Peter Rosen.

7. Stora stenbrottet på Kinnekulle

Det 40-meter djupa stora stenbrottet på Kinnekulle har inte så konstigt nog fått smeknamnet “lilla Grand Canyon” för den fantastiska utsikten och säregna miljön. På denna plats brukade kalksten förr i tiden brytas och de undre lagren av denna bergart sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden. Som en bonus så finns dessutom i mitten av stenbrottet en liten fiskesjö.

Kinnekulle-5- Photo Cred Viggo Lundberg (1).png

*Destination: stora stenbrottet på Kinnekulle. Foto av: Viggo Lundberg /

vastsverige.com.*