Mountains

Outdoorfika Vildmarkskaffe råvaran

Hej alla frilufts- och kaffeintusiaster

Nu har vi presenterat två olika sätt att göra kaffe ute i naturen.

Kokar man kaffe, så behövs grovmalet kaffe. Brygger man istället med en AeroPress då skulle kaffet var helst finare malet än vanlig bryggkaffe. Men varför är det så viktig att man har rätt malgrad till olika bryggmetoder? Och vad är skillnaden när man färskmaler bönorna på plats?

foto8.jpg

Kaffe är en naturprodukt, det vi kallar kaffebönor är egentligen kärnor från kaffebären. Genom att rosta råbönorna kommer olika kemiska processer igång och en stor mångfald av aromer utvecklas. Men tar man färdigrostade hela kaffebönor och kokar dem, då blir man besviken. Ingen smakupplevelse alls, få aromer och svagt. De flesta skulle knappast kalla det kaffe. Men varför?

foto 8.1.jpg

Hela kaffeböner håller de flesta fina aromer inom bönan. De som når oss via smaksinnet, men också lukten. Den intensiva kaffedoften som de flesta älskar kommer fram intensivast när man maler bönorna. Att mala betyder att vi delar kaffebönor i små bitar. Varje kaffebit får kanter ur vilka kaffearomer kan extraheras.

Tittar vi nu på olika bryggmetoder då ser vi att alla har sin speciell malgrad. Det har någonting att göra med tiden som kaffepulvret har kontakt med vattnet.

Tar vi till exempel kokkaffe (och alla individuella kokkaffe ritualer) har vi en ganska långt tid som vattnet och kaffet träffar varandra. Från tidpunkten när man häller kaffet i vattnet tills sumpen har sjunkit ner är det kanske mellan 7-10 minuter. Det är väldig mycket tid för kaffebitarna att extrahera bönornas aromer. Därför behöver man inte så små och finkorniga bitar.

foto 9.jpg

Tittar vi sedan på en AeroPress, då har vi en relativ kort kontakttid mellan vatten och kaffepulver. Utgår vi från en bryggtid av 60 sekunder ser man en tydlig skillnad till kokkaffets ca 10 minuter.

Det betyder att det behövs flera, mindre kaffebitar för att få ut samma aromen på så mycket kortare tid. Därför maler vi finare, då får vi fler kaffebitar ur en böna.

En espresso till exempel har kortaste kontakttid med ca 25 sekunder. Här utgör Espressons fina malgrad grunden.

Och varför färskmalet?

Allt för aromens skull! I kaffet finns bredvid många vattenlösliga aromer också volantiler aromer (över 800 aromer) som försvinner efter en kortare tid i kontakt med luften. Tar vi färdigmalet kvalitetskaffe med oss så får vi en väldigt bra och smakrik kopp kaffe. Färskmaler vi bönorna på plats just innan vi börja att brygga, då blir smakupplevelsen ännu större och man får med ännu mer aromer.

För oss passar det bra till en perfekt naturupplevelse. Koppen smaker ju ännu bättre när man har jobbat hårt för den.

foto10.jpg

Njut av din Outdoorfika!