Vandra i småländsk natur
Jönköping
Hej alla frilufts- och kaffeentusiaster!
Vi heter Ralph och Nina, och vi bor med våra två barn, hundar och höns i Tiveden. Mitt i naturen, nära nationalparken. Vi tillbringar så mycket tid vi kan ute på alla möjliga friluftsäventyr. Ibland bara för en liten kaffepaus, en skogspromenad, en sväng på isen eller längre äventyr.
Vår andra stora passion är kaffet. Vi driver ett litet kafferosteri mitt i skogen med fokus på kaffe att njuta av i naturen. Vi rostar hantverksmässigt och varsamt för att ta fram de bästa aromerna i kaffet. Kaffe är ju så mycket mer än bara en mörk, svart dryck...
Men vad är kaffe egentligen? Och vad betyder kaffe för oss?
När vi frågat runt får vi svar som:
Kaffe är livet
En svart dryck
Värme
Livsnödvändigt drivmedel
Socialt
Njutningsmedel
Medicin
Del av mitt liv
En paus
En speciellt moment
Smakexplosion
mm
Och när vi frågar vidare om var vårt kaffe dricks så svarar folk:
Hemma
På kontoret
På jobbet
I badkaren (wow, ok)
I restauranger
I caféer
Hos vänner
I bilen
UTE
...
UTE, det är svaret vi ville höra! I alla fall tycker vi att det är ute som kaffe smakar bäst! Men hur gör man? Det är ju inte så lätt att få med en kaffemaskin eller en hel automat ute i skogen, eller på isen, i fjället, i kajaken, på cykeltur …
Är man ute i naturen så tar man ofta en paus från det hektiska och krävande vardagslivet. Även om vi sitter en heldag framför datorn, så gör vi vårt kaffe ute i skogen bakom huset eller i trädgården. Det är de små stunderna i naturen som gäller.
Det enklaste är att ta med sig en termos. Brygga sitt favoritkaffe hemma, och ha allt förberett.
Men tänk vilken känsla och doft det blir när man gör sitt kaffe på plats, som en liten ritual, en kaffeceremoni i det fria. Vi vet i alla fall inget bättre.
Det finns många olika sätt att göra kaffe ute. En av de äldsta metoder är att koka kaffe över öppen eld. Inte bara i Skandinavien. Tittar man långt tillbaka i kaffets historia så började kaffekulturen med att koka det ute. Det är ett av våra favorit sätt. Men även här finns flera filosofier om hur man gör, och där finns inga rätt eller fel.
Så här ser våran kokkaffe-ritual ut:
Vad vi behöver:
en kaffepanna
kaffe (vi tar hela bönor, kokkaffe malet kaffe funkar såklart också)
ett litet vedkök (i fall att vi inte eldar i en fast eldstad)
Tändstål och en kniv (alternativt tändstickor)
en kaffekvarn
muggar
en liten skvätt salt eller en bit kaffeost (bara när vi tar vatten från sjöar eller älvar)
Vi börjar alltid med elden. Plockar ihop lite småpinnar och tänder med tändstålet. Vatten hämtar vi från sjön eller älven eller så smälter vi snö. Vet vi att det inte finns något vatten där vi ska ta rast, så tar vi med hemifrån.
Sedan färskmaler vi bönor och häller dem i pannan, i kallt vattnet. Hur mycket en tar är en smaksak. Vi tar ungefär 60g (tränat ögonmått) på en liter vatten.
Fördelen när man färskmaler bönorna är att man får ut ännu mer arom i kaffekoppen.
Nu sätter vi pannan på vårt lilla vedkök eller i elden och väntar till det blir ordentligt varmt. När det börja att bubbla, så precis innan det kokar för mycket, tar vi pannan från elden (ca. 94-96 grader) och väntar 4-5 minuter till sumpen har sjunkit ner och alla kaffearomer har extraherats.
Enligt en gammal samisk saga, är det den som har kokat kaffe skulle alltid få första koppen, annars tappar man sin lycka. Men man kan också tänka sig att man vill inte att någon annan får första skvätten kaffe, som ibland har lite sump i sig.
Njut av din Outdoorfika!
Jönköping
Jönköping
Jönköping
Jönköping
Örserum
Örserum
Publicerad 2021-03-30
Publicerad 2021-03-30
Publicerad 2021-03-30
Publicerad 2021-03-30
Höga Kusten
Höga Kusten