Mountains

Outdoorfika Vildmarkskaffe utrustning

Hej alla frilufts- och kaffeintusiaster

Att koka kaffe över öppen eld är en gammal tradition. Vi tycker känslan är oslagbar. Men där finns många andra sätt att njuta av en god kopp kaffe ute. Nu kommer vi titta på en liten kaffemaskin som är perfekt när man är ute på tur. En AeroPress är gjord i plast och därmed lätt och stöttålig. Den kan dessutom packas hyfsat kompakt – ett plus om man har trångt i ryggsäcken och ändå inte vill missa höjdpunkten på turen. (pausen)

Vi har med oss:

foto 5.jpg
  • En AeroPress kaffebryggare

  • Ett litet runt filterpapper (kaffefilter?)

  • Vårt favoritkaffe (vi tar hela bönor, men malet går såklart bra – lite finare än bryggkaffe ska det vara, då blir resultatet perfekt)

  • En termos med hett vatten, eller en panna så man kan värma upp vattnet över öppen eld

  • En liten kaffekvarn

  • En stadig mugg

  • En nypa salt, när man tar vatten från sjöar eller bäckar

Tar man med en kaffepanna för att värma upp vattnet, så behövs såklart allt för att elda i naturen vedkök, tändstål, kniv, tändstickor ... eller stormköket.

Äventyrskänslan och kaffeupplevelsen är bäst när vi har pannan med oss och värmer vattnet från bäcken vi sitter vid. Vi plockar lite pinnar och hämtar döda grenar till elden. Nästa steg är att koka vattnet. Om ni använder lite salt är smaksak. Prova någon gång, det gör skillnad i smaken. Vattnet ska inte bli mycket mer än 90 grader, pannan kan stå en stund efter det har kokat. Under tiden sätter vi ihop vår lilla kaffemaskin.

AeroPressen kan användas på två olika sätt.

Ute i naturen och utan ett stadigt bord rekommendera vi att göra såhär:

foto 6.png

Ta lilla pappersfiltret och placera det i plastfilter-locket. Skruva fast den på cylindern och sätt konstruktionen på en stadig mugg.

I fall att du har hela bönor med dig, så är det nu dags att färskmala ca 16 gram kaffe med en ganska fin malgrad (mellan brygg och espresso).

Häll i kaffepulvret så att det ligger på filtret. Nu tar man ca 2 dl varmt vatten. Det är viktigt att du rör om innan du stoppar kolven med gummiranden på cylindern. Nu väntar vi en liten stund (börja med 60 sekunder) och pressa ner långsamt (ok, det går inte att pressa fort om man inte är Karl Alfred). Nu rinner fantastiskt gott, nybryggt kaffe i din mugg, färdigt att drickas! Mmmm, vilken doft, vilken smakupplevelse!

foto 7.jpg

Har man ett stadig bord, eller vill brygga hemma med AreoPressen, använder vi den tvärtom.

Först stoppar vi kolven med gummiranden på cylindern (till lilla markeringen) och ställer den på kolven. Gummiranden är nu grunden av vår kaffemaskin när vi kikar in. Sedan häller vi i kaffepulvret, skruvar på plastfilter-locket med pappersfilter i och snurrar runt hela pressen på en stadig mugg. Resten är samma – pressa ner långsamt och gå sedan ut och njut av härligt kaffe i naturen.