Mountains

Naturens Laxå lockar

Hur vore det med ett nytt liv för några dagar? Kanske rentav i flera år? Den nya livskvaliteten väntar mitt i Mellansverige. I Laxå, halvvägs mellan Stockholm och Göteborg.

Den som längtar efter naturupplevelser utöver det vanliga hör hemma här, i nationalparken Tiveden och dess närhet.

Är du i Laxå kommun befinner du dig inte bara nära naturen utan i naturen!

Här finns urskogen Tiveden med dess trolska natur och här breder Vargavidderna ut sig. Skylten österut från E20 visar in på grusvägen som leder till vindskyddet där du kan övernatta och väckas av orrarnas spel klockan fyra på morgonen.

Du kan också gömma dig i 120-årig naturskog för att sitta på första parkett när tjädertuppen gör majestätisk entré bland tallarna för att framföra sin klunkande sång till sin hona. Du kan se bävrar tyst simma förbi i något av alla vattendragen eller en rovfågel hovra över ett intet ont anande byte.

Laxå kommun - 2.jpg

I Tiveden och trakterna runt om finns 10 mil cykelleder anpassade både för mer avancerad cykling och lättare där barnen tar sig fram obehindrat. Den blå sjön Unden bjuder på härliga dopp i kristallklart vatten.

Trakten har en rik variation av boende, från enkla vandrarhem och camping, till lyxhotellstandard mitt i vildmarken.

Den oslagbara naturen bjuder också på äventyr och upplevelser med 40 mil ridvägar och tio mil cykelleder, för att inte tala om vandringslederna i skogen! Outtömliga möjligheter finns till bad, fiske och paddling.

En upplevelse utöver det vanliga är Tiveden Americana. Här knyts vildmarken ihop med den amerikanska söderns musik. Några av de kreativa människor som redan hittat hem till Tiveden födde för några år sedan den osannolika idén att göra skogen till en mötesplats för countrymusiken och dess låtskrivare. I år samlas musiker från USA, Tyskland, Australien och Slovenien för att skriva nya verk under hela veckan före festivalen, som i år äger rum i Tivedstorp 16-17 juni. New Orleans-musikern Drew Young leder låtskrivarlägret. Hans band är ett av många som spelar på festivalen.

Missa inte ett Tiveden Americana-smakprov som levereras på Stockholm Outdoor festival 27-28 maj på Djurgården!

Laxå kommun - 3.jpg

Att vandra i urskogen Tiveden är inte som att ta en promenad var som helst. Här är du i naturens mitt där upplevelser av extraordinärt slag väntar. Här kan du bo primitivt i vindskydd eller gradera upp till lyxhotellstandard.

Om du efter några dagar i urskogstrakterna inte vill åka tillbaka till ditt gamla liv kan du stanna lite längre i Laxå kommun.

Här finns jobb, skola och bostäder.

Lediga lägenheter finns. Du kan också bygga ditt eget hus i sjönära läge eller hitta din villa till rimligt pris i Laxå eller någon av orterna runt om, Finnerödja, Hasselfors, Tived eller Röfors.

Finner du inte ditt arbete här så finns ett större och mer varierat utbud en halvtimmes tåg- eller bilfärd norr eller söderut, i Hallsberg-Örebro eller Mariestad-Skövde.

Har du barn kommer de att trivas fint!

När femteklassarna i skolan listade hundra bra saker med sin hemkommun toppade de med:

”Tiveden, många sjöar, bra läge, ridhus, motorstadion, Laxå IF, trevliga människor, vårdcentralen, världens bästa lärare, fin bio, bra förskolor.”

Så välkommen du med till Laxå, naturen, närhet, arbete och bostad. Välkommen till livskvalitet i landet Laxå!

smartmove@laxa.se

laxa.se

tiveden.se

tivedenamericana.se