Mountains

Paddla Alsen runt

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradLätt
icon
Distans6 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Paddla i Sveriges hemligaste skärgård.

  1. Du är nu vid Borgmästarholmen. Tidigare under stadens historia tillhörde Borgmästarholmen stadens borgmästare. Då fanns ingen broförbindelse utan man fick ta båten ut till ”holmen”. Under 1800-talets senare hälft lät Borgmästare Knös stadens Skarpskyttekår använda holmen för sina övningar. Det uppfördes en kägelbana och en skyttepaviljong på ön. Borgmästarholmen blev senare stadens festplats. 1989 blev det en fast förbindelse genom en bro ut till Holmen och Askersunds skridskoklubb och Åsbro GOIF arrenderade ”holmen” under några år. Det uppfördes en dansbana och anlades en minigolfbana förutom servering i Skyttepaviljongen. Idag arrenderar Asekrsund Outdoor Base Camp holmen och den fungerar som ett outdoorcenter för olika frilufts- och konferensaktiviteter. Sommartid kan man campa, hyra friluftsutrustning samt äta och fika i bistron.

  2. Sjöängen Stadens kulturhus invigdes november2016. I Sjöängen möts besökare till bibliotek, skola, kulturskola, konsthall, Turist- & Evenemangsbyrå, bio, föreställningar och konferenser. Ett hus som pulserar av liv större delen av året. Här finns även det nybyggda bostadsområdet Västra strandparken på den gamla industritomt där man bl a tillverkat Askersundspannan under många år. I delar av de gamla industrilokalerna finns idag gym, småföretag och en bowling & sportbar.

  1. I början och mitten av 1900-talet uppfördes de små sommarstugorna på ofri grund längst stränderna av trikåberget. Stugorna byggdes ofta av emballagevirke. I slutningen finns flera stora flyttblock och klättrar man upp på Trikåberget möts man av en storslagen utsikt över Stjernsunds slott och staden med dess Landskyrka.
  1. Skathöjden, den första etappen av åretruntbostäder på Edölandet.
  1. Flygarmonumentet. Tidigt 1900-tal, folket har samlats på isen för att bese Sveriges första

kvinnliga aviatris göra ett fallskärmshopp. Men något går fel och Elsa Andersson störtar i isen

och omkommer. Till hennes minne restes ett monument på Edölandet.

  1. Edö Säteri. Säteriet har anor från 1300-talet då det en tid ägdes av den Heliga Birgittas man

Ulf Gudmundsson. Idag privatbostad. Tänk på båttrafiken när du passerar sundet.

  1. Prinsakullen som ligger på Vätterns näst största ö Öhna är ett naturreservat med en

rullstensås som under våren fylls med blåsippor. Här ser du också Kungsbryggan nedanför

Stjernsunds slott.

  1. Stjernsunds slott. Slottet har en historia som sträcker sig ner till 1600-talet. Men det det är

känt för idag är troligen de vackra interiörerna och möblemangen från mitten av 1850-talet samt den ko-avel som bedrev vid det tillhörande lantbruket under de första decennierna av 1900-talet. I den sydöstra flygeln med punchveranda finns en biljardsalong med välbevarade soffor i guttaperkagummi (läderimitation). Guidade turer dagligen under sommaren. Café vid norra stranden med utsikt in mot Askersund, i viken vid caféet finns en gästbrygga. Passa på att ta en paus och ströva i slottsparken, gå en guidad tur eller ät en bit mat innan du paddlar vidare.

  1. Husabergsudde där det enligt sägnen ska finnas en skatt gömd från vikingatiden. Det vi med säkerhet vet är att höjden är delar av en rullstensås som härrör från istiden. Idag bedrivs en familjär camping vid udden. Minigolf samt enklare cykel- och gångväg längst vattnet in till Askersunds hamn.

Andra båtar

Alsen trafikeras av turbåten M/S Vättervik, motor- och segelbåtar till och från hamnen. Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde.

Ladda ner appen för att läsa mer