Mountains

Renata Chlumska tar tåget till äventyr i svenska fjällen

Naturupplevelser är många gånger kopplade till minnen man delar med människor. Varje plats är unik. En plats kan hos vissa personer kännas som alldaglig, men hos andra kan den uppfattas som exotisk och spännande. Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort att äventyren och härlig natur ligger närmare än man tror.

Eftersom jag är född och uppvuxen i Malmö var min natur bokskogen, parkerna och havet. När mina föräldrar planerade semestern var det lika långt till Riksgränsen som till norra Italien. Eftersom vi har släkt i Tjeckien tog de mig och min bror söderut till kontinenten. Det har jag tagit igen och både vandrat, klättrat och skidat i vår fjällvärld så fort chansen ges. Så gissa om jag blev glad när jag blev inbjuden att medverka på Pure Ski Freeride Camp i Abisko, och som om det inte var tillräckligt bra skulle jag få ta tåget upp. Det finns inget bättre sätt att ta sig norröver än med just Vy:s tåg.

När tåget rullar ut från Stockholm Central infinner sig lugnet och jag känner varje gång hur jag pustar ut och slappnar av. En Vy-tågkupé är bekväm med utrymme att kunna sträcka ut sig, ta av skorna, knäppa upp översta knappen på byxorna och plocka fram lite fika. Dessutom får man se hur Sveriges landskap passerar genom fönstret. Med 12 timmars tågresa framför mig besöker jag gärna bistrovagnen med närproducerade maträtter. När mörkret faller bäddar jag ner mig i skönt sänglinne med vetskapen att jag dagen efter vaknar upp i Lapplands fjällvärld.

I Boden anslöt min goda vän Helena. När vi klev av i Abisko väntade vårt äventyr – att gå på topptur. För Helena var det premiär. Att gå på topptur första gången gäller rätt svårighetsnivå, bra utrustning, energipåfyllnad med t.ex choklad och varm blåbärssoppa och att sätta säkerheten främst. Några som förstår detta och erbjuder förstklassiga och inspirerande topptursupplevelser som ger mersmak är Pure Ski Touring. En stund efter att vi hade klivit in på Abisko Maountain Lodge hade vi fått våra pjäxor, skidor, stavar, stighudar, lavinryggsäckar och checkat in på vårt rum för att ladda för de kommande dagarna.

FB 3 (kopia).jpg
Abisko_RenataCamilla (kopia).jpg
Abisko (kopia).jpg
Vassijaure 4 (kopia).jpeg

Tidigt nästa morgon, laddade med energi från den välsmakande frukostbuffén, bar det i väg med fyllda ryggsäckar. Med stighudar på skidorna började vi sedan i lugn takt snitsla oss uppåt igenom den låga fjällbjörksskogen och ut på de vitklädda och storslagna vidderna. Visst kan det kännas både tungt och jobbigt att gå uppåt, beroende på vana och kondition, men det är då det gäller andas djupt och lyfta blicken ut över de långa och bitvis branta fjällsluttningarna och påminna sig om vad som kommer sen – utför på skidor i opistad och orörd snö.

Pure Ski Abisko_3 (kopia).png
Pure Ski Abisko_2 (kopia).png
Pure Ski Abisko_1 (kopia).png
Pure Ski Abisko_4 (kopia).png

Helena som verkligen fått mersmak började snart fundera på när hon ska åka till fjällen nästa gång – det gör jag med.

/ Renata Chlumska

Tillägg:

Under en weekend i mars har Pure Ski Touring hyrt en egen ski lodge i Abisko, Lappland. Här möts IFMGA bergsguider, experter, olika varumärken och skidåkare som alla går på topptur, testar produktnyheter, trängs i baren och äter gott. Här finns en nivå för alla, nybörjare som avancerad och varje dag erbjuds en mängd olika berg och topptursbestigningar.

https://www.vy.se/destinationer

https://pureskitouring.se/