Mountains

Inspireras av polarfararen Johanna Davidsson

Johanna Davidsson som gjort flera hisnande expeditioner som att skida över Grönland och som första svenska solokvinna skida till Sydpolen. Men fantastiska äventyr finns att upptäcka betydligt närmare än så!

Jojoleden

Om man vill uppleva ett riktigt alpint äventyr är Jojoleden skandinaviens svar på alpernas Haute Route. Den går mellan Nallostugan och Tarfala i Kebnekaisefjällen. Namnet Jojoleden kommer av att det är flera relativt höga fjällpass man ska ta sig över. Den kallas även Trepassleden. Leden är cirka 20 km lång och du ska över tre fjällpass som är mellan 1400 m och 1500 m höga. Den startar egentligen i Unna Räitastugan och går via Kaskavagge och Guobirvaggi och ner till Tarfala. Det går att övernatta i Unna Räitastugan och starta där men stugan har endast två bäddar och har inte lika många faciliteter som STFs stuga Nallo.

Nallostugan.jpg

Jag har skidat leden två gånger på vintern men den går också att gå på sommaren. Det är en orösda led och även på sommaren kan det krävas specialutrustning. Ska man gå turen på vintern är april en bra månad. Jag kan också rekommendera att innan man beger sig från Nallostugan att bo några nätter där och gå toppturer i området. Du möter garanterat färre människor än Haute Route i alperna!

Jojoleden bjuder på vackra vyer över Knivkammen och Drakryggen. Vid sista passet innan du tar dig ner mot Tarfala ser du Kebnekaise i söder. Det är en fantastik tur om man vill se en del av Sveriges vackra alpina fjäll. När man kommer ner till Tarfala kan man njuta av att vila i en varm stuga!

För att gå leden på vintern bör man ha lavinkunskap och en god del vinterfjällvana. Är man osäker bör man gå med en guide. Turen kräver utrustning som stegjärn, isyxa och lavinutrustning. Man bör också vara beredd på dåligt väder och veta vad man ska göra om man blir överraskad av storm. Vi gick den på en lång dagstur men det går även att ta med campingutrustning och göra leden över flera dagar.

En rolig anekdot är att bägge gånger jag har skidat leden har jag gjort det med mina gravida systrar. Först med min äldsta syster som var gravid i fjärde månaden och fyra år senare med min andra gravida syster! Om jag ska följa familjens tradition så borde jag gå den innan april…

Jag skidade bägge turerna innan jag gjorde min soloexpedition till Sydpolen och även om det var annorlunda karaktär på turerna så var Jojoleden med på att samla erfarenhet och förbereda inför min expedition till Antarktis. Om man är intresserad av att förbereda sig inför en riktig långtur på vinterfjället kan jag rekommendera att lyssna på min ljudbok eller köpa boken ”Solosister, vägen till Sydpolen” som finns på Adlibris, streamingtjänsterna eller på www.solosister.se.