Kebnekaise med barn
Information
Äventyret börjar redan hemma med packning och förberedelser. Gärna ett år innan så att både stora och små får gott om tid att mentalt ställa in sig på äventyret som väntar. Gör kortare vandringar med lätt packning eller promenader i närområdet, runt 5 kilometer, så att barnen får något att relatera till samt göra sig bekanta med utrustningen.
Ta nattåget (eller bil) till Kiruna och därifrån anslutande buss till Nikkaluokta. I Nikkaluokta slutar allmän väg och vandringsleder tar er vidare ut i vildmarken.
Stanna med fördel en natt i Nikkaluokta i stuga eller tält (mot avgift) och njut av första kvällen i fjällen och ladda för äventyret ni har framför er. Här finns restaurang och en liten kiosk och tillgång till servicehus. Stugorna är fräscha och på morgonen kan man köpa en god frukost.
Från Nikkaluokta till STF Kebnekaise Fjällstation är det 19 kilometer men redan efter 5,6 kilometer kommer man till Nedre Bryggan varifrån man kan ta båt över sjön Laddjujavri och gå iland vid Övre Bryggan. Därifrån har man sedan dryga 8 kilometer kvar till fjällstationen.
Stationen som funnits där i över ett sekel fungerar fungerar som ett basläger för de som har ambitionen att bege sig upp för Kebnekaise. Här kan du välja om du vill tälta eller bo inomhus där man erbjuder en blandning av vandrarhem och fjällhotell . Att tälta är gratis och då har man fri tillgång till toalett. Vill man däremot nyttja servicehus med dusch, bastu och kök så betalar men en dygnsavgift.
Lägg gärna en dag extra här. Dels som reservdag men även för att upptäcka närområdet som t ex en promenad upp för husberget Kaipak eller ner till Elsas bro.
Det finns flera leder upp för Kebnekaise men med barn skulle jag rekommendera antingen Västra eller Östra leden beroende på barnens ålder och de vuxnas erfarenhet.
Västra leden består av 9 km (enkel väg) tuff vandring med många höjdmeter. Stigen är stenig och går över berget Virramvare på 1711 meters höjd och sedan ner igen ett par hundra meter till Kaffedalen innan den sista stigningen upp för Kebnekaise. Det är dessa extra höjdmetrar som är viktiga att ta med i beräkningen och som gör att Västra leden är betydligt mer krävande än vad man kanske tror om man bara tänker på avståndet.
Östra leden är något kortare, 7 km (enkel väg) men även den utmanande eftersom den går över Björlings glaciär följt av lodrätt klättring på en sk Via Ferrata.
Både glaciärvandring och klättring kräver säkerhetsutrustning. Om ingen i sällskapet har erfarenhet av detta så måste man ha guide. Något som går att boka via STF.
Men oavsett om man väljer Västra eller Östra leden så skulle jag med barn lägga till ett par extra övernattningar för att dela upp vandringen i flera etapper. Det blir en bättre och framföra allt roligare upplevelse för alla om man inte har bråttom och tar sig tid att stanna flera gånger under dagen, fyller på med energi och njuter av omgivningarna.
På Västra leden går det fint att tälta högt upp i Kitteldalen, innan man går över bäcken, och det går även fint att tälta i Kaffedalen. På båda platser finns det vatten.
I Kaffedalen lämnar man sedan sitt tält för att göra sitt toppförsök.
Väljer man Östra leden så tältar man på östra sidan om Björlings Glaciär och startar sin toppdag därifrån.
Man skall alltid vara medveten om att vädret växlar snabbt i fjällen. Går man på tur med barn ska man ha med sig utrustning som gör det möjligt att slå läger om och när det behövs och extra mat så att man kan stanna ute längre. Låt barnen sätta tempot och njut av tiden tillsammans i naturen!
De vuxna ska ha erfarenhet av fler-dagars vandringar och känna sig trygga med att tälta, laga mat på stormkök och hantera snabba och plötsliga växlingar i väder.
Barnen klarar det om vi vuxna gör det!
Till Östra leden krävs klättererfarenhet samt glaciärvarna. Om man inte har detta ska man boka guide. Dessa utgår från STFs Fjällstation så kontakta dom för mer info.