Mountains

Finns inget dåligt väder...

Allt för ofta när jag är ute i naturen stöter jag på människor som är både blöta, kalla och fryser. Det är ju så klart inget kul och framför allt väldigt onödigt. Det finns ett par grundläggande saker att tänka på och här kommer några tips från mig - oavsett tur.

Till att börja med – du behöver inte alltid ha speciella friluftskläder. Dyrare är inte automatiskt detsamma som bättre och det handlar minst lika mycket om att förstå hur plaggen skall användas.

Lager på lager principen

För att hålla sig varm och torr är lager-på-lager metoden ett beprövat sätt som fungerar utmärkt. Arbeta i skikt – ett närmast kroppen för att transportera bort fukt och hålla dig varm.

Ett mellanlager för att behålla värmen och sedan skalplagget som, precis som det låter, skyddar dig från väder som nederbörd och vind.

Undvik bomull

Det finns en mängd olika material som har olika funktioner men viktigast att ha koll på är att undvika bomull då detta kyler när det blir fuktigt. Syntet och ull är att föredra.

Ha alltid med mössa och vantar

Både mössa och vantar är ett utmärkt sätt att behålla värmen och eftersom väderprognoser är just det - prognoser - kan förhållandena skifta fort så packa alltid med en mössa och ett par handskar. Tar inte mycket plats men gör stor skillnad.

Glöm inte fötterna

Ett par bekväma skor är a och o. Även om det inte regnar är det bra att ha skor eller kängor som är vattentäta. Många gånger kan det vara både blött och lerigt ute. Ska du gå längre sträckor ska sulan vara hård så att det inte blir lika jobbigt för foten. En hög sko ger bättre stabilitet. Välj strumpor i ull eller syntet och bär alltid två skikt. En strumpa (välsittande) och socka (porös) vilket ger eventuell friktion mellan skikten och ej mot huden. Det är viktigt att det inte blir för trångt i skon.

Reglera och justera

Tricket är sedan hela tiden anpassa klädseln och lagren efter hur du känner dig. Är det lätt och plant – då drar du igen jackan för att hålla kylan ute. Så snart det blir brant eller du ökar tempot – öppna upp jackan för att inte börja svettas. När du stannat – ta på dig mössan och en extra tröja för att inte frysa och när du börjat gå igen och fått upp värmen – då justerar du kläderna på nytt.

Så i min värld beror en tråkig utflykt eller mindre lyckat äventyr inte om dåligt väder eller dåliga kläder utan mer om dålig attityd. Och den packar vi inte med!

God tur!

/Renata Chlumska