Mountains

I kajak i Norra Vätterns skärgård

Sakta glider kajaken ut i det klara vattnet. Gruppen samlas på vattnet och jag kollar av det sista, inför avfärd. Vi ska paddla i en del av Vättern där det inte är lika mycket båttrafik som i den norra delen. Här kan vi få våra skär för oss själva, följa den steniga strandlinjen och uppleva öppen horisont. För mig är dessa dagsturer bland de bästa upplevelserna. Gruppen som är med mig vill verkligen paddla och utveckla sin teknik. Flera av dem drömmer om längre turer och tävlingar och då ger en dag tillsammans med mig möjligheten att utveckla sin teknik, säkerhet och förmåga att lösa problem som kan uppstå. Säkerhet och trygghet behöver inte vara tråkigt. De är möjligheterna att kunna ge sig ut på större och mer spännande äventyr. Plötslligt ser vi en stor fågel öve våra huvuden - en Havsörn har lättat från en talltopp och ger sig vidare ut över vattnet i sin jagkt på föda.

Efter en stund är det. dags för att kliva i land och koka lite kaffe på det medhavda "Pinnköket". Kaffet kommer naturligtvis från Outdoorfika i Tiveden och smakar underbart gott kokat på Vätternvatten som det sig bör. Samtalen glider över till historierna runt Vätterns sjöfart. Hur Råbockarna (båtar) förliste vid Stora Röcknen då vinden vände.

Vi fortsätter vår tur och får möjlighet att glida fram i dyningarna som är rester av gårdagens blåst - de då krabba vågorna har nu mjuknat till rullande dyningar som får leendena att sprida sig i gruppens ansikten. Vi hittar vår lunchplats och medan våra deltagare passar på att ta sig ett svalkande dopp tillreder vi dagens lunch. En tur upp på ön hinner vi med innan det är dags att vända av hemåt igen. Jag hör samtalen bakom mig när jag leder gruppen genom smala gatt som sätter dagens nya lärdommar på prov. Sista sträckan tar vi i lite extra och förfinar vår paddelteknik som kommer att ge stor utdelning vid kommande långturer och tävlingar. Innan vi skils åt sitter vi i våra kajaker och reflekterar över dagens upplevelser - var och en med sin egen lilla höjdpunkt att minnas när vintermörkret kommer.