Mountains

Upptäck den minst vandrade sträckan längs Kungsleden

Kungsleden, den 44 mil långa vandringsleden mellan Abisko och Hemavan, ringlar sig genom ett av Europas största fjällområden.

Skylt med texten "Kungsleden" i ett höstigt skogslandskap

Sträckan mellan Kvikkjokk och Ammarnäs är den minst vandrade delen av leden och är därmed den lugnaste. Kanske för att ett tält behövs för den som inte vill sova under bar himmel, och för att naturen består mer av fjällbjörkskog och älvdalar än kalfjäll. Men vyerna över de vidsträckta fjällskogarna är majestätiska, särskilt i Pieljekaise nationalpark.

Augusti och början av september är den bästa tiden, då landskapet målas gyllenrött och myggen försvunnit.

Fyra glada vandrare längs Kungsleden en sommardag

Vandringen kan vara krävande, detta då leden går upp och ner. Mellan älvdalar och bergsplatåer är det flera hundra meters höjdskillnad. Flertalet byar och stugor ger denna sträcka sin egen karaktär, till skillnad från resterande del av Kungsleden. Sträckan innehåller även några längre båtturer, vilket går att boka (till exempel Voutnatjviken).

Det finns några enklare stugor, som Tsielejåkk och Pieljakaise stugorna, där du kan övernatta om du bokar och hämtar ut en nyckel i förväg. Du kan även övernatta i byarna Jäckvik, Adolfström och Bäverholm, men för det mesta behöver du sova i eget tält. Om vädret är fint erbjuder bergsplatåerna den bästa tältplatsen.

Kungsleden-arjeplog.jpg

Svaipas fågelskyddsområde är värt ett extra stopp för ornitologer, och vandringen över det prärieliknande landskapet Björkfjäll vidgar vyerna. Sista sträckan till Ammarnäs äger rum över en lång ås som erbjuder en fantastisk utsikt över älvdalen.

Fakta från STF, Svenska Turistföreningen, sammansatt av Maria Söderberg