Mountains

Paddla i Stockholms Skärgård!

Oavsett om det är på en SUP eller i kajak är en paddeltur i Stockholms Skärgård oslagbar. Med vår allemansrätt och alla de öar, kobbar och skär finns det ingen gräns för hur du lägger upp turen. Och ingen tur är den andra lik. Jag kom nyligen hem från ett äventyr genom hela Stockholms skärgård i början av mars, från Landsort till Arholma på SUP. Vi har gjort samma sträcka fast på sommaren vilket kanske är bättre att börja med om man inte är så erfaren.

Att slå upp ett tält i sju minusgrader när det mesta är blött är ju en utmaning. Och när det blåser 24 m/sek i byarna är det bättre att stanna på land. Men kul var det och efter nio dagar kunde vi paddla in till Arholma och slippa frystorkad mat på ett tag.

Det finns flera uthyrare i Stockholm, flera av dem på fastlandet, men jag rekommenderar att at dig ut i ytterskärgården till de kala klipporna, havsörnar och sälar. Är du helt novis kan du alltid kontakta Friluftsfrämjandet som har kurser i paddling i hela landet.

Några ställen att rekommendera är St:Annas skärgård, Långviksskär och Gillöga. Om du inte redan har dina favoritställen kan jag garantera att du kommer att hitta massor av ställen som du helst inte vill berätta för andra om =)

/Oskar Kilborg

Paddling Stockholms skärgård kväll

Foto av: Oskar Kilhborg