Mountains

MTB genom Höga Kusten

Information

icon
TidsåtgångHeldag
icon
LedtypUt och tillbaka
icon
PrisGratis
icon
UtrustningTa med själv

Vårdkasberget

Längd: Gerestavarvet 8,5 km och Holmbergsrundan 7,5 km

Vårdkasberget i Härnösand är hemmaplan för en av Norrlands mest aktiva cykelklubbar och klubben har fostrat många duktiga cyklister genom åren. Från spårcentralen vid skidstadion utgår två leder med varierande svårighetsgrad som bjuder på snabba singletracks till stökiga stenpartier och klipphällar. Känn på riktigt flow i den handbyggda ”teknikbanan” halvvägs upp till bergstoppen.

Länk: https://www.harnosand.se/images/18.3d127e4016786b8a7b890c1b/1544264379331/gerestavarvet_karta.jpg

Länk: https://www.harnosand.se/images/18.3d127e4016786b8a7b890c83/1544264419129/holmbergsrundan%20_karta.jpg

Nordingrå - landsväg och MTB

Vackrare och mer varierande vägar än kring Nordingrå och ut mot kusten är svårt att hitta. Härligt slingrande asfaltsvägar kantas av böljande ängar, berg, små sjöar och havsvikar. Utgår du från Nordingrå är det lätt att följa vägen ut mot Häggvik, fortsätta mot Barsta, njuta av backarna till Bönhamn och sedan via Omne nå ända ut till Norrfällsviken. Inget mindre än magiskt. Det är en kuperad miljö, men lättcyklat, varierat och enkelt att hitta bra rundor.

Runtom i Nordingrå finns mängder av grusvägar, gamla forvägar och traktorvägar men ingenting som är direkt markerat för MTB-cykling. Skaffa dig en bra karta och planera en rutt där du tar lite bitar av varje! Missa inte att köra upp till Ringkallen och känn mjölksyran stiga och ta sedan den södra stigen ner för berget. Eller plocka godbitar av Världsarvsleden längs med kusten, en höjdare är mellan fiskelägena i Bönhamn och Barsta.

Länk: https://www.hogakusten.com/sv/upplevelser/natur-friluftsliv/cykling

Hallstaberget

Längd: 6 km

På Hallstaberget i Sollefteå finns fina och varierade stigar kring hela berget som passar både för XC och downhill. Här pumpar adrenalinet längs de delvis branta stigsektionerna när du parerar stenunderlag och rötter. Och inte minst med en otrolig utsikt över nipornas stad!

Länk: https://www.solleftea.se/hallsta-ski/hallsta-ski---langd/mountainbike

Landsväg

Örnsköldsvik

En mycket fin landsvägsrunda som tar lite drygt 2 timmar utgår från Örnsköldsvik. Cykla förbi Hörnett och fortsätt söderut förbi Bergom och sväng höger efter du passerar Bjästa. Fortsätt längs den böljande och kuperade vägen till vackra Sidensjö kyrka där du svänger höger i korsningen och följer 335:an tillbaka in till Örnsköldsvik. Troligtvis en av de bättre och vackraste träningsrundorna i Höga Kusten som används flitigt av de lokala cykelklubbarna.

Länk: https://www.hogakusten.com/sv/upplevelser/natur-friluftsliv/cykling

Broarna runt

Vill du uppleva en enastående utsikt över havet är cykling över Högakustenbron en klassisk och mäktig tur. Här finns flera val för att göra en rundtur. Utgå enklast från Hotell Höga Kusten på Hornöberget som är en bra start- och slutplats, lätt att parkera bilen och du får en bra avslutning på dagen i hotellbaren. Antingen tar du turen Ramvik-Lunde-Sandöbron eller den lite längre turen där du följer RV90 mot Kramfors och vidare upp till Nyland innan du tar dig över Ångermanälven och nedströms via väg 334 tillbaka till Hornöberget. Båda turerna bjuder på vackra vyer och charmiga omgivningar och mäter cirka 3 mil respektive 8 mil. Ett annat alternativ är att även inkludera Lövviksbron och cykla mot Lövvik och Nora.

Sunt förnuft och respekt för naturen.

Ladda ner appen för att läsa mer