Mountains

5 kajakturer genom Höga Kustens skärgård

Information

icon
TidsåtgångFlera dagar
icon
LedtypLoop
icon
PrisGratis
icon
UtrustningTa med själv

Paddling

Att glida tyst längs vattenytan och höra när paddel stöter mot vattnet är magiskt. Höga Kusten erbjuder underbar paddling med öppna vidder och flera vackra öar som lockar till strandhugg och besök.

Höga Kusten-rutten

Längd: 27 km

Tidsåtgång: 3 dagar

Höga Kusten-rutten är en utmärkt paddlingstur för den aktive naturälskaren som vill njuta extra mycket av naturen och inte ha så bråttom. Kombinera din tur med paddling och vandring i Skuleskogens Nationalpark eller bestiga Sveriges högsta ö Mjältön.

Länk: https://www.hogakusten.com/sv/hoga-kusten-rutten

Mjältön runt

Längd: 33 km

Tidsåtgång: 1-2 dagar

Mjältön runt är en heldagstur som sträcker sig runt Sveriges högsta ö. Du behöver börja tidigt på morgonen och packa en rejäl matsäck. Paddla ut längs Norrfjärdens norra sida och runda Fanön. Ta därefter sikte rakt norrut så att du är skyddad från vågorna. Paddla medsols och nära kusten för att till slut, mitt på ön, hitta öppningen till Baggviken som är en av Höga Kustens bäst bevarade hemligheter när det kommer till havsvikar. Här gör du ett strandhugg och vandrar till toppen av Mjältön.

Länk: https://www.hogakusten.com/sv/mjalton-runt

Ådalsrutten

Längd: 87 km

Tidsåtgång: 3 dagar

En fantastisk tredagarstur nedströms Ångermanälven. Starta i niplandskapet i Sollefteå och avsluta i Härnösand, Höga Kustens södra skärgård. Turen passerar Svanö och Sandöbron och ner mot Högakustenbron som sig reser praktfull upp ur havet. Härikring finns många fina strandhugg och övernattningsmöjligheter.

Länk: https://www.hogakusten.com/sv/adalsturen

Bönhamn-Högbonden

Längd: 12 km

Tidsåtgång: 1 dag

Den här turen är en kort men med naggande vacker paddling förbi Höga Kustens mest välbesökta fiskelägen och fyrön Högbonden. Från ö till ö paddlar du skyddat från vågorna innan du tar dig de sista hundra metrarna till Högbonden. Ett tips när du kommer med kajak till Högbonden är att landstiga cirka 200 meter söder om båthamnen, då det är lite otympligt att ta sig i land där. Ännu längre söderut finns en fin stenstrand med klippor och vy upp mot fyren.

Länk: https://www.hogakusten.com/sv/bonhamn-hogbonden

Beroende på väder, tur och längd.

Sundt förnuft och respekt för naturen.

Ladda ner appen för att läsa mer