Mountains

Paddla i Sveriges hemligaste Skärgård - Harge Uddar

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradKrävande
icon
Distans12 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Det här är en tur för den som har tillgång till egen kajak eller transporterar en hyrd kajak till startplatsen. Det går att parkera både vid Bastedalen på grusparkeringen direkt vid infarten till hamnområdet eller vid Hargebaden. Turen är beskriven från Bastedalen och mot sydost.

  1. Bastedalen är en hamn som var i bruk långt in på 1950-talet för transporter av olika slag. I hamnområdet fanns ett tegelbruk både för taktegel och tegelstenar. Vidare fanns det affär, segelmakare och båtbyggare i området. Flera Råbockar hade Bastedalen som hemmahamn. I området runt Bastedalen finns spår av marmorbrott och dammar som en gång i tiden varit lertag. I Bastedalsviken finns flera vrak som syns från vattenytan. Bl.a. Felix som delvis sticker upp ovanför vattenytan.
  1. Bastedalens fyr markerar farledens inlopp i skärgården.
  1. Vinterviken, en av de smala vikar som skär in bland uddarna. Användes vintertid för att komma ut på öppet vatten. Strax söder om Vinterviken finns en grotta en bit upp på bergväggen som idag används som vindskydd och rastplats om man kommer vandrande på stigen som går runt naturreservatet Harge uddar.
  1. I en av de mindre vikarna finns rester av så kallade Lakabusar. Det var små ”hus” på medar som kunde dras ut på isen vintertid. Sedan kunde man sitta i dem och fiska Lake, många hade även en kamin. Många Lakabusar gjordes av avsågade snipor.
  1. Vänneviken är den större viken längst Harge uddar. Det är en långgrund sandvik. Här finns spår efter utforsling av marmorblock från marmorbrytning som skedde i området.
  1. I Bredvik finns ännu ett vrak, en jakt. På din färd vidare söderut passerar du Klåvudden. Klåvudden är en bra plats för att observera flyttfåglar som passerar norrut på våren.
  1. När du passerat Storörsudden kan du se lastpråmen som ligger nära land. Det är grunt runt udden så det kan hända att du behöver hålla ut en bit. Stenarna är rundade sk ör. Fortsätt sedan in i Hargeviken. Här finns sommartid en restaurang samt en liten servicebutik. Oavsett från vilket håll som du väljer att paddla behöver du ha god koll på väderprognosen. Sträckan är väderutsatt och det vanligaste är att vind och vågor kommer från sydväst. Det medför att området närmast Harge uddar och Klåvudden kan bli mycket oroligt med både vågor och så kallade reflexsjö från klipporna. Strandlinjen består till stor del av branta klippor som gör det svårt att komma i land mer än inne i de mindre vikarna. För den erfarne paddlaren bjuder området på härliga svall och rockhopping.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid Borgmästarholmen och Husabergs udde.

Samt hos Vätternkajak i Medevi och Olshammar.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka. Var uppmärksam på annan båttrafik då du är den som är minst synlig.

Andra båtar

Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer