Mountains

Paddla i Sveriges hemligaste Skärgård -Lilla Aspön runt

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradMedel
icon
Distans10 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Båttrafiken in och ut ur hamnen är soliga dagar frekvent. Så håll dig längst den högra strandkanten. Passera Knappnäset och ta sikte på nästa udde som är Långarn. Från Långarn paddlar du norr om Visholmen för att sedan passera farleden på väg mot Åkernäset som är sydspetsen på Lilla Aspön. Välj sedan östra sidan norrut. Lilla Aspön är en av de högsta öarna i skärgården och ligger drygt 50 möh.

Norr om Lilla Aspön finns ett antal mindre öar, här är det mer skogslandskapet som gör sig gällande då öarna ligger väl skyddade från väder och vind. En bra rastplats är på den nordvästra udden av Lilla Aspön. Fortsätt söderut.

Vid stora Lersundet finns några mindre öar, vanligtvis går det att paddla mellan öarna och Lilla Aspön.I höjd med Rövareholmen finns en udde som är en trevlig rastplats, speciellt om det är kvällssol. Med lite tur ser du Fiskgjusen ryttla över vattnet.

Från Rövareholmen paddlar du mot Ramholmens norra spets och följer sedan Ramholmen söderut på västra sidan för att passera över till udden på Långarn och sedan Knappnäsudden. Håll nära stranden på väg in i hamnen. Vanliga fåglar i området är Fiskgjuse, Havsörn, Storlom och Storskrake.

Var noggrann vid farledsövergångarna mot Åkernäset på Lilla Aspön och mot Ramholmen.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid hamnen och bokas hos Vättern Kajak.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka.

Följ väderprognosen och var beredd att ändra din plan om det kommer att bli blåsigt. Det kan även finnas kvar ”gamla vågor” som gör turen svårare.

Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde.

Du kommer till större delen av turen att färdas i naturreservatet Norra Vätterns skärgård, ta del av reservatsreglerna före avfärd.

I Småbåtshamnen i Olshammar finns en båtramp som man som kajaktist kan utnyttja, visa hänsyn till iläggande båtar och undvik att blockera rampen. En frivillig rampavgift kan betalas med tanke på att du utnyttjar parkeringsytorna i området. Båttrafiken in och ut ur hamnen är soliga dagar frekvent. Så håll dig längst strandkanten.

Andra båtar

Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer