Mountains

Paddla i Sveriges hemligaste Skärgård - Bland kobbar och Skär

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradMedel
icon
Distans12 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Kräver egen kajak eller att man själv fraktar från uthyrning. Sjösätt i Bastedalen, där finns en grusparkering att ställa bilen på.

Paddla rakt västerut och runda Grönöns norra sida. Paddla mellan St Laholmarna och vik sedan av mot nordväst och Björkholmen. Runda Björkholmen från norr. Här finns möjlighet att övernatta samt torrdass samt eldstad.

Från Björkholmen är det fint att ”ö-hoppa” söderut då öarna ligger som ett pärlband ner mot Enesundet. Från Enesundet tar du österut upp bland gyttret av småöar sydväst om Grönön. Det är gott om trånga passager och ibland lite klurigt att ta sig runt bland stenarna men desto roligare när det går. Vattenkvalitén är god och det går utmärkt att sänka ner muggen och dricka direkt från Vättern. Här kan du säkerligen hitta dig en egen ö för rast eller gå i land på Grönön. På Grönön finns det tillgänglighetsanpassad spång som gör det enkelt att nå både grillplats och torrdass. Det finns även en kortare led runt ön.

Fortsätt sedan runt Grönön och följ östra sidan till lämplig plats att passera farleden tillbaka till Bastedalens hamn. I området finns ett rikt fågelliv. Havsörn, Fiskgjuse och Storlom är det vanligt att man ser. När du kommer paddlande i din kajak kommer du ofta nära djurlivet, det är därför viktigt att vara hänsynsfull till fåglar med ungar så att familjegruppen inte splittras.

Hela skärgården är naturreservat vilket innebär att du endast får elda på redan iordningställda grillplatser. Övernattning kan ske på Stora Krokholmen, Stora Aspön, Björkholmen och Grönön. På dessa öar finns även torrdass. Var noga med att ta med dig ev sopor hem.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid Borgmästarholmen och Husabergs udde samt hos Vätternkajak i Olshammar.

Kanadensaruthyrning vid Husabergsudde och Gästhamnen i Askersund.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka. . Parkera på den grusade parkeringsplatsen. Vid överfarten till och från Grönön passerar du en farled. Var uppmärksam på annan båttrafik då du är den som är minst synlig.

Andra båtar

Alsen trafikeras av turbåten M/S Wettervik, motor-och segelbåtar till och från hamnen. Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer