Mountains

Paddla i Sveriges hemligaste Skärgård -Skärgårdskänsla vid Hjortholmarna

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradLätt
icon
Distans10 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Den här turen sker i skyddade vatten och passar därför bra till den som inte är så van paddlare eller för den som vill ha en kortare tur och ändå njuta av skärgården.

Bäst är att utgå från Olshammars småbåtshamn. Därefter passera Knappnäset och ta sikte på nästa udde som är Långarn. Följ sedan Långarn söderut mot Lövsundet. Redan härkan du med lite tur se både Fiskgjuse och Havsörn. Passera farleden på

det smalaste stället mot Lövön och håll norr om Lövön mot St Aspön. Här finns små sandvikar och hällar att ta rast vid.

Följ Aspön norrut och paddla på insidan av Myrholmen mot Lusahällen där finns i ordning gjorda grillplatser och informationsskylt om St Aspön. Här utgår en 2,5 mil lång vandringsled runt ön. Naturtyperna skiftar vilket gör det väl värt att ta med sig vandringskängorna.

Stora Hjortholmen är en populär plats hos båtfolket, här finns även möjlighet att övernatta i tält. Bra rastplats på den södra udden.

Fortsätt ut mellan St Hjortholmen och Ängsholmen. Var noggrann vid farledsövergångarna mot Åkernäset på Lilla Aspön och mot Ramholmen. Från Ramholmen tar du kurs mot Kvistudden som är ett gammalt Arboretum som tillhört Aspa herrgård. Idag finns strövstig runt udden. Följ sedan den västra stranden ner till hamnen igen.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid Aspa Småbåtshamn och bokas hos Vättern Kajak.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka. . I Småbåtshamnen i Olshammar finns en båtramp som man som kajaktist kan utnyttja, visa hänsyn till iläggande båtar och undvik att blockera rampen. En frivillig rampavgift kan betalas med tanke på att du utnyttjar parkeringsytorna i området. Båttrafiken in och ut ur hamnen är soliga dagar frekvent. Så håll dig längst strandkanten.

Andra båtar

Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer