Mountains

Paddla stadsnära - Dohnaforsån med safarikänsla

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypUt och tillbaka
icon
SvårighetsgradLätt
icon
Distans2.5 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Turen utgår från Borgmästarholmens kajakbrygga. (alternativt från Husabergsudde eller hamnen i dessa fall paddla till badplatsen på Borgmästarholmen.)

Från Borgmästarholmen följer du bron och sedan strandkanten över till småbåtshamnen. Paddla upp mellan Klockarholmen och småbåtshamnen och följ sedan bryggraderna söderut. Vid Vätterns marina finner du utloppet av Dohnaforsån.

Låt den här turen bli ett spännande äventyr då du tyst paddlar upp i ån som först ringlar sig genom Lindbomossens lövskogför att sedan kantas av hagar och gärden. Ha kameran i beredskap, du vet aldrig när det bästa motivet dyker upp!

Här finns flera bäverhyddor i tillflödena till ån så chansen att se bäver är stor om man paddlar kvällstid. Beroende på vattenstånd kommer man olika långt upp i ån. Tänk på att vända medan den fortfarande är tillräckligt bred.

Ibland betar kor i hagarna, de är nyfikna och kommer säkert att komma fram för att se vilka som kommer paddlande. Det är staket mellan ån och djuren.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid Borgmästarholmen och Husabergs udde.

Kanadensaruthyrning vid Husabergsudde och Gästhamnen.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka.

Andra båtar

Alsen trafikeras av turbåten M/S Wettervik, motor-och segelbåtar till och från hamnen. Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer