Mountains

Paddla stadsnära - Natur och kultur med vildmarkskänsla

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradLätt
icon
Distans20 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Turen utgår från Borgmästarholmens kajakbrygga. (alternativt från Husabergsudde eller hamnen i dessa fall paddla till badplatsen på Borgmästarholmen.)

 1. Du är nu vid Borgmästarholmen. Tidigare under stadens historia tillhörde Borgmästarholmen stadens borgmästare. Då fanns ingen broförbindelse utan man fick ta båten ut till ”holmen”. Under 1800-talets senare hälft lät Borgmästare Knös stadens Skarpskyttekår använda holmen för sina övningar. Det uppfördes en kägelbana och en skyttepaviljong på ön. Borgmästarholmen blev senare stadens festplats. 1989 blev det en fast förbindelse genom en bro ut till Holmen och Askersunds skridskoklubb och Åsbro GOIF arrenderade ”holmen” under några år. Det uppfördes en dansbana och öppnades servering i Skyttepaviljongen. Idag arrenderar NOA Nordic Outdoor Adventures holmen och den fungerar som ett outdoorcenter för olika frilufts-och konferensaktiviteter. Sommartid kan man

campa, hyra friluftsutrustning samt äta och fika i bistron. Välkommen till Base Camp!

 1. Sjöängen Stadens kulturhus invigdes november 2016. I Sjöängen möts besökare till bibliotek, skola, kulturskola, konsthall, bio, föreställningar och konferenser. Ett hus som pulserar av liv större delen av året. Här finns även det nybyggda bostadsområdet Västra strandparken på den gamla industritomt där man bl.a. tillverkat Askersundspannan under många år. I delar av de gamla industrilokalerna finns idag gym, småföretag och en bowling & sportbar.
 1. I början och mitten av 1900-talet uppfördes de små sommarstugorna på ofri grund längst stränderna av trikåberget. Stugorna byggdes ofta av emballagevirke. I slutningen finns flera stora flyttblock och klättrar man upp på Trikåberget möts man av en storslagen utsikt över Stjernsunds slott och staden med dess Landskyrka.
 1. Skathöjden, den första etappen av åretruntbostäder på Edölandet.
 1. Flygarmonumentet. Tidigt 1900-tal, folket har samlats på isen för att bese Sveriges första kvinnliga aviatris göra ett fallskärmshopp. Men något går fel och Elsa Andersson störtar i isen och omkommer. Till hennes minne restes ett monument på Edölandet.
 1. Edö Säteri. Säteriet har anor från 1300-talet då det en tid ägdes av den Heliga Birgittas man Ulf Gudmundsson. Idag privatbostad. Tänk på båttrafiken när du passerar sundet.
 1. Jaktstugan Tasstorp ligger ute på udden av Tasstorpamon. Stugan har tillhört Edö Säteri. Fortsätt längst stranden och upplev djur och växtlivet på väg in mot Åmmeberg.
 1. Åmmebergs hamn. Här utgick malmbåtarna förr för att frakta malmen från Zinkgruvan vidare via Göta kanal ut i världen. Idag en uppskattad småbåtshamn. Passa på att ta en paus och vandra upp till centrala Åmmeberg där du kan se bl.a. kägelbanan, lokstallet och vattentornet. Servicebutik finns.
 1. På den gamla vaskmullen är en golfbana med svårslagen utsikt belägen, här serveras lunch i klubbhuset.

 2. Väljer du att fortsätta upp i Långviken passerar du en brant klippvägg och lite längre upp Långviks gård samt en del ny strandnära bebyggelse. Men också en varierad natur med höjder och mindre ängsmark. Följ den västra stranden tillbaka upp ur Kärrafjärden. När du passerar farleden var vaksam för passerande båtar.

 3. Prinsakullen som ligger på Vätterns näst största ö Öhna är ett naturreservat med en rullstensås som under våren fylls med blåsippor. I hagen finns gott om Hasselsnår. När du kommer till norra udden av Öhnaser du också Kungsbryggan nedanför Stjernsunds slott.

 4. Stjernsunds slott. Slottet har en historia som sträcker sig ner till 1600-talet. Men det slottet är känt för idag är troligen de vackra interiörerna och möblemangen från mitten av 1850-talet samt den ko-avel som bedrevs vid det tillhörande lantbruket under de första decennierna av 1900-talet. I den sydöstra flygeln med punchveranda finns en biljardsalong med välbevarade soffor i guttaperkagummi (läderimitation). Guidade turer dagligen under sommaren. Café vid norra stranden med utsikt in mot Askersund, i viken vid caféet finns en gästbrygga. Passa på att ta en paus och ströva i slottsparken, gå en guidad tur eller ät en bit mat innan du paddlar vidare.

 5. Husabergs udde där det enligt sägnen ska finnas en skatt gömd från vikingatiden. Det vi med säkerhet vet är att höjden är delar av en rullstensås som härrör från istiden. Idag bedrivs en familjär camping vid udden. Minigolf samt enklare cykel-och gångväg längst vattnet in till Askersunds hamn.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid Borgmästarholmen och Husabergs udde.

Kanadensaruthyrning vid Husabergsudde och Gästhamnen.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka.

Andra båtar

Alsen trafikeras av turbåten M/S Wettervik, motor-och segelbåtar till och från hamnen. Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer