Mountains

Bad i Vättern med egen badhytt

Information

icon
TidsåtgångHeldag
icon
SvårighetsgradLätt
icon
MålgruppFamilj

Hyr din egen badhytt

År 1913 skissade arkitekten Lars Kellman på nio små byggnader under rubriken "Hjo Strandbad". Drygt hundra år senare står de där fortfarande, dessa flitigt fotograferade små badhytter.

Precis som på strandbadets tid kan du fortfarande för dagen hyra din alldeles egna badhytt. I badhytten har du tillgång till el att kunna ladda din telefon, belysning kvällstid och du har utrymme för att kunna byta om, förvara dina saker eller bara sitta på trappsteget och njuta av utsikten över sjön.

Badhytterna går också att hyra säsongsvis, även vintertid. Det är bara att kontakta badets personal så ordnar de med din bokning.

Historien att bada i Hjo

Att bada har länge varit en tradition i Hjo. I slutet av 1800-talet och fram till början av 1900-talet fanns i Hjo en kurortsanläggning, Hjo Vattenkuranstalt AB. Hit till kurortanstalten mitt i Hjo Stadspark, begav sig gästerna till varmbadhuset för att få sina behandlingar i form av bland annat tallbarrs- gyttje- och tjärbad, elektriska ljusbad och eller så kallade neuheimerbad. Till anläggningen hörde också dess kallbadhus beläget mitt i Hjo hamn. Trenden att åka på kuranstalt försvann dock så småningom i Sverige och många av landets kurorter lades ned, däribland Hjo Vattenkuranstalt. Kallbadhuset i hamnområdet revs men gav istället plats för Lars Kellmans ”Strandbad” och badandet i Hjo kunde fortsätta. Idag har friluftsbadet bytt namn till Guldkroksbadet.

Guldkroksbadet

Här på Guldkroksbadet har hela familjen tillgång till uppvärmda utomhuspooler, plaskdamm för de små eller sandstrand för den som lockas av sjön. Bassängerna håller att 24 grader och erbjuder en fantastisk utsikt över Vättern. Den som dock föredrar ett dopp i Vättern kan göra detta från den anslutande sandstranden där badhytterna ligger. Bli dock inte överraskad av den något kyligare temperaturen när du plaskar i. Vättern är ju trots allt en av Sveriges djupaste sjöar, som djupast 120 meter.

Badet är helt gratis att besöka och öppet alla sommarmånader!

Historiken kring sandstranden och de nio badhytterna

På kuranstaltens tid var stranden uppdelad i en dam- och en herrsida, åtskilda av ett tätt staket närmast stranden, och längre ut i vattnet, med ett tygskynke som skulle täcka för insyn. Det sägs dock att skynket med tiden hade mer hål än tyg då båda sidor var lika nyfikna på den andra. Så småningom, år 1913, adderades Lars Kellmans ikoniska badhytter och strandlinjen kom att se ut så som vi känner till den idag.

Totalt finns det nio små badhytter. I mitten en lite större entrékur som omges av fyra mindre hytter på vardera sida. Längs ut på varje sida finns även en längre länga. Badhytternas utformning följer i stort Lars Kellmans skiss, med kuverttak som påminner om vaktturer, uppställda i parad längs stranden med små flaggvimplar på samtliga tak för att ge det en lite festlig prägel.

Badhytterna: https://www.vastsverige.com/hjo/upptack-hjo---guideturer/guidetur-egen-hand-hjo-13/?site=767

Guldkroksbadet: https://www.vastsverige.com/hjo/produkter/guldkroksbadet/?site=767

Sunt förnuft och respekt för naturen

Ladda ner appen för att läsa mer