Mountains

Vandra längs Vättern och övernatta off-the-grid!

Information

icon
TidsåtgångFlera dagar
icon
LedtypPoint to point
icon
SvårighetsgradMedel
icon
Distans49 km

Västra Vätterleden från Röå i norr till Baståsen i söder

Du kan med fördel starta din vandring med etapp 4 från Röå norr om Hjo, och följa den orangemarkerade leden söderut i riktning mot Hjo. Denna etapp inleds med kuperad och mer krävande terräng för att längre söderut övergå till att erbjuda ett flackare landskap när du närmare dig den lilla sjön Mullsjön väster om Hjo. Leden följer bra stigar, ibland en lågtrafikerad väg och närmare Hjo även en banvall. Vandringen är 26 kilometer och tar cirka 6-9 timmar beroende på tempo. Etappen kan med fördel delas upp på två dagar med övernattning i vindskydd längs vägen, alternativ övernattar du på STF Villa Eira när du väl kommer till Hjo.

Mer om leden hittar du här >>

https://www.vastsverige.com/hjo/leder/vastra-vatterleden-etapp-4-hjo/?site=767

Det är nu dags att inleda din andra etapp, ledsträcka 5, som tar dig vidare från Hjo, via den lilla sjön Mullsjön väster om staden, söderut mot slutdestinationen Baståsen. Vandringen bjuder inledningsvis på ett platt och mycket lättvandrat landskap med övergår längre söderut till att bli mer kuperad över en serie långa åsar när du närmar dig naturområdet Hökensås. Leden följer mestadels stigar med inslag av lågtrafikerade vägar. Hela etappen är 23 kilometer och tar cirka 5-7 timmar att vandra. Du kan med fördel övernatta i tiny houses längs vägen – InForest erbjuder off-the-grid-boende i anslutning till etapp 5.

Mer om leden hittar du här >>

https://www.vastsverige.com/hjo/leder/vastra-vatterleden-etapp-5-hjo/?site=767

Övernatta i tiny houses ”off-the-grid”

Precis i anslutning till Västra Vätterledens etapp 5 ligger InForests tre små tiny houses Ebbe, Vilgot och Esther. Dessa hus är så kallade ”hus på hjul”, helt självförsörjande och tillverkade med hållbara material. Miljön mitt i skogen är rogivande och övernattningsvistelsen bjuder på en tillvaro långt bort från all stress och alla måsten, men med en närhet till trästaden Hjos utbud av butiker, restauranger, Vätternbad och småstadsliv bara 5 kilometer bort.

Interiören i minihusen består mestadels av naturmaterial såsom björkplywood på väggarna, ekgolv, trappsteg och bänkskivor i massivt trä. Detta tillsammans med noga utvald inredning av hög kvalitet skapar harmoni och en känsla av lugn. Runt omkring dig väntar skogens trygga omgivning.

Du kommer att sova bekvämt i sovplatsen som består av ett mysigt sovloft med en dubbelsäng. Därtill finns en bekväm bäddsoffa som i uppbäddat läge har plats för två personer. Köken är plats- och handbyggda och är fullt utrustat med gasspis, gasugn och kyl med frysfack. Husgeråd, porslin, bestick och liknande finns att tillgå. Det finns tillgång till eget badrum där handdukar och toalettpapper ingår, likaså schampo och balsam från Maria Åkerberg samt tvål från Tvålfabriken i Hjo.

Vad innebär Off-the-Grid?

Men vad innebär då egentligen off-the-grid? Jo, tack vare att husen inte behöver vara anslutna till el-, vatten- eller avloppsnät kan de placeras i stort sett var som helst. Det är därför de kan stå mitt i skogen. Att husen drivs med hjälp av flera kreativa lösningar skapar också ett hållbart boende med litet klimatavtryck.

Husen får sin el från solpaneler på taket, denna energi lagras sedan i batterier. På så vis har husen tillgång till el även när solen inte skiner. Uppvärmning av både hus och vatten sker via en kombinerad luftvärmepump och varmvattensberedare som drivs av gasol.

Husen har en inbyggd vattentank på cirka 350 liter och toaletten är en urinseparerande variant där avfallet komposteras i biologiskt nedbrytningsbara påsar.

InForest: https://www.vastsverige.com/hjo/produkter/inforest/?site=767

Västra Vätterleden etapp 4: https://www.vastsverige.com/hjo/leder/vastra-vatterleden-etapp-4-hjo/

Västra Vätterleden etapp 5: https://www.vastsverige.com/hjo/leder/vastra-vatterleden-etapp-5-hjo/?site=767

Sunt förnuft och respekt för naturen

Ladda ner appen för att läsa mer