Mountains

Unik tältvandring i Jokkmokksfjällen

Information

icon
TidsåtgångFlera dagar
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradMedel
icon
Distans40 km
icon
Höjdmeter600 m
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Res till Saltoluokta/Kebnats med tåg och buss eller bil. Boka tåget via VY/SJ.

I Kebnats åker du båt över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation. Härifrån börjar din vandring!

Läs mer om din resa till stationen på Svenska Turistföreningens hemsida.

Dag 1

Din färd startar från stationen där du går söderut, upp på fjället längs vinterleden. Passera den gamla tallskogen, genom fjällbjörkskogen och till sist upp på kalfjället. Kikar du noga kan du på flera tallar se barktäkter, små fönster utskurna i barken, för att använda i matlagning. Spår av de människor som levt här långt före vi började turista i fjällen. Väl uppe på fjället tar du av österut där en skylt visar mot Björkudden. Vandra över den flacka fjällsidan, över bäckar och myrar tills du hittar din tältplats söder om Boullamtjåhkkå. Kanske tar du en kvällstur till toppen.

Dag 2

Fortsätt uppåt, söderut och välj din egen väg mot Njalásgoabbre. Det blir en hel del stigning under dagen, men flackt, så håll ett lugnt tempo och njut av det vidsträckta urberget. Håll avstånd om du ser renar, de är lättstörda och spanas bäst på lång distans.Vid Njalásjávvre har du en magisk utsikt för din tältplats och valfri topp omkring förstärker den känslan om du skulle bege dit upp.

Dag 3

Från en sjö till en annan. Vandra på västsidan av Njalásmassivet, norrut på skrå tills du på lämplig plats tar dig ned över vinterleden och siktar sommarleden västerut mot Pietsaure. I dalgången längs Avtsusjåhkkå kan du sikta lämningar av en gammal kåta, härdar och fångstgropar. Det här området är tätt av samiska lämningar, men de kan vara svåra att få syn på. Samer lever och har levt med naturen och inte påverkat den mer än nödvändigt.I slutet av jokken finner du Pietsaures sandstrand där du väl kan unna dig ett dopp! I ett café här säljer Siv och Apmut-Erik Kuoljok rökt röding och färskt Ghakku, en välförtjänt middag som bryter av torrmaten. Slå förslagsvis läger på sjöns sydsida, nära vattenfallet. Över jokken tar du dig med en liten båt som du själv drar med rep.

Dag 4

Återvänd samma väg över jokken och ta dig upp på höjden mellan Lulep Gierkav och Tjeburisvarasj. En tydlig stig leder dig tillbaka över fjället, ner i björkskogen och tillbaka till fjällstationen. Har du en extra dag, slå läger på fjällsidan och ta en topptur upp på Gierkav.

På stationen kan du boka in en vällagad middag på lokala råvaror, basta och vila fötterna. Kanske sover du en natt i säng innan du fortsätter färden hemåt.

Här har du en ungefärlig rutt utritad på karta.

Tälttur karta.jpg

Du ska kunna orientera dig hjälpligt med karta och kompass samt orka gå 1 mil i obanad terräng med 15 kg packning.

Är du nybörjare och vill du gå denna med guide kan du boka in en hösttur med Fjällen kallar.

Ladda ner appen för att läsa mer