Mountains

Fjällvandra i Lofsdalen

Information

icon
PrisGratis
icon
UtrustningTa med själv

LÄTTILLGÄNGLIG VANDRING

I Lofsdalen vandrar du på kalfjäll och i skogsterräng och är ett med naturen. Oavsett om du är nybörjare på fjällvandring eller en erfaren fjällräv finns passande turer i Lofsdalsfjällen. Vill du slippa tunga uppförsbackar men ändå njuta av kalfjället och vyer, så kan du ta bilen upp till Lofsdalen Panorama. Här startar flera leder med direkt access ut på kalfjället. En populär och enkel tur är att gå till Solgropen (1,2 km), därifrån kan du vandra vidare upp till Digervålen och njuta av utsikten över bland annat Sonfjället och Sömlingshågna.

Du kan också vandra upp till Hovärkens topp. Kanske göra ett besök i Lofsdalen Skybar, eller klättra upp på toppen och spana ut över fjälltoppar i Härjedalens, Dalarnas och och Norge.

STARTA VANDRINGEN FRÅN STUGAN

Den lilla fjällbyn Lofsdalen är perfekta platsen för dig som inte vill använda bilen på semestern. Du kan starta flera fjällturer från nästan alla stugområden i Lofsdalen. Bor du i t ex Lofsdalen by, Lofsens Fjällby, Lövhammaren eller på Höglandet kan du följa Naturstigen upp mot Hovärkens topp. Längs med vägen finns det informationsskyltar om djur och natur. Dessa har skolbarnen i Lofsdalen gjort alldeles själva. Halvvägs upp på fjället kan du också vika av mot Solgropen och Digervålen. Fortsätter du stigen upp kommer du tillslut upp på Hovärkens topp, 1125 m.ö.h.

Bor du liftnära har du självklart en enkel access till fjället Hovärken. Från Panorama / Spårcentralen vid Hovärksparkeringen har du flera vandringsleder som går ovanför trädgränsen precis utanför stugknuten. Med en enkel biltur till parkeringen vid Västvallen når du hela ledsystemet på södra sidan Lofssjön.

Efter en varm vandringsdag passar det utmärkt med ett dopp i Lofssjön när du kommer ner från fjället.

Här kan du läsa om våra vandringsleder samt våra fjällguider.

TIPS FÖR VANDRING

Gör dagsturer med lätt packning, matsäck och gofika

Vädret i fjällen kan slå om snabbt, se till att ha förstärkningsplagg i ryggsäcken.

Läs vår packlista.

Karta och turbeskrivningar finns på turistinformationen samt i digital version här eller i appen "Lofsdalen"

Använd solkräm, det är lätt att bränna sig på fjället.

Ladda ner appen för att läsa mer