Mountains

Paddla Läckö-Spiken

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypUt och tillbaka
icon
SvårighetsgradLätt
icon
Distans7 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Starta turen vid Läckö Slott

Turen startar vid Läckö Slott och går ut runt Roparudden. Namnet Roparudden kommer från att det var här som man stod och ropade eller signalerade över till Stora Eken för att kalla på färjkarlen när man ville komma över sundet. Roparudden är den yttersta spetsen mot Stora Eken som var bebodd från 1500-talet fram till 1960-talet och där det främst bedrevs skogsbruk.

Efter Roparudden paddlar ni förbi Stora Eken, den största ön i Ekens skärgård. Ön har fått sitt namn efter de stora ekarna som vuxit och fortfarande växer på öns norra sida. På ön finns en rik flora på fauna, med sjöfåglar, harar, älgar och rådjur. På öns västra sida finns en brygga för kanot och kajak om ni vill göra ett stopp.

Beställ en "Spiken special"

Turen fortsätter in till Spikens Fiskehamn. Gå i land på bryggan köp en ”Spiken Special” på Spiken Bryggan. Spikens Special är en gammal klassiker som funnits i årtionden och består av kulglass, mjukglass, grädde, strössel och sås. Givetvis finns det andra, lite lättare alternativ att välja för den som vill.

Strosa runt i den gemytliga miljön och titta in hos de lokala hantverkarna eller köp nyrökt fisk. För barnfamiljen eller den aktivitetssökande personen finns det en minigolfbana att upptäcka innan man påbörjar paddlingen tillbaka till slottet.

Se mer information och karta!

Passar för nybörjare och paddlare med lite vana.

Ladda ner appen för att läsa mer