Mountains

Paddla Läckö-Stora Eken

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypUt och tillbaka
icon
SvårighetsgradLätt
icon
Distans7 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Paddla förbi Roparudden

Starta turen vid Läckö Slott och paddla ut runt Roparudden som fått sitt namn från att det var här som man stod och ropade eller signalerade över till Stora Eken för att kalla på färjkarlen när man ville komma över sundet. Roparudden är den yttersta spetsen mot Stora Eken som var bebodd från 1500-talet fram till 1960-talet och där det främst bedrevs skogsbruk. Stora Eken är den största ön i Ekens skärgård. Ön har fått sitt namn efter de stora ekarna som vuxit och fortfarande växer på öns norra sida. På ön finns en rik flora på fauna, med sjöfåglar, harar, älgar och rådjur.

Gör ett strandhugg på Stora Eken

Gå i land på Stora Eken vid bryggan på öns västra sida. Här är det så pass grunt att inga vanliga båtar kan komma intill utan endast kajaker och kanoter. Vid bryggan finns det även en lägerplats med vindskydd, grillplats och mulltoa. Längs med leden finns det ytterligare en grillplats med mulltoa. Vid grillplatserna finns det gratis ved under perioden 1 maj – 30 september.

Vandra den 6 km långa leden runt ön. Leden är till stora delar sjönära och består av kuperad terräng. Gör ett lunch- eller fikastopp längs vandringen när magen börjar kurra och energinivån börjar sjunka.

Hyra kajak

Vid Läckö Slott finns det möjlighet att hyra kanot och kajak av Naven Outdoor Experience. För er som har egen kanot eller kajak finns det givetvis fina iläggningsplatser.

Tänk på!

En del av Stora Eken är ett fågelskyddsområde. Här gäller särskilda regler som är viktiga att känna till. Bland annat får man inte vara närmare än 100 m och det är landstigningsförbud i fågelskyddsområdet under häckningsperioden 1 april - 31 juli varje år. Har du tur kan du se havsörnen som häckar i Vänern eller fiskgjuse och lärkfalk. Fågelskyddsområdet på Stora Eken finns utmärkt på kartan.

Se mer information och karta!

Passar för nybörjare och paddlare med lite vana.

Ladda ner appen för att läsa mer