Mountains

Paddla Kållandsö runt

Information

icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradKrävande
icon
Distans35 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Att paddla runt Kållandsö

Att paddla runt Kållandsö kräver en viss erfarenhet från paddling och är inte att rekommendera för nybörjaren. Hela sträckan är cirka 35 km, varav ungefär 30 procent av turen går utomskärs vilket innebär att man färdas på öppet vatten. Eftersom Vänern är ett innerhav kan det blåsa upp ordentligt och vädret kan slå om fort. Förslagsvis gör man ett antal stopp längs vägen, både för att upptäcka fantastiska platser, fylla på energidepåerna och för att orka paddla hela vägen.

Hyra kajak

Vid Läckö Slott och Naven finns det möjlighet att hyra kajak under sommarhalvåret. Det finns även ett antal iläggningsplatser runt om Kållandsö för den som har med sig egen kajak.

Tips på stopp längs vägen

  • Vid Läckö Slott finns det förutom möjlighet att hyra kajak, även restaurang och café samt boenden. White Guide restaurangen Hvita Hjorten erbjuder förstklassig mat på lokala råvaror som bland annat hämtats från slottsträdgården, några hundra meter bort. Även Café Stallet är listat i White Guide. Här finns allt ifrån hembakat bröd och fantastiskt goda bakverk till lättare lunch. Vill man övernatta finns det hotellrum på Naturum samt platser för den som reser med husbil/husvagn eller tält på Läckö Slott Camping.
  • Läckö Strand är en rofylld plats alldeles vid sjön som erbjuder både övernattning och fika. Startar man vid Naven är det ungefär halvvägs på turen runt Kållandsö.
  • Djurgårdsudde är ett perfekt stopp för fika i en idyllisk miljö. Här finns det såväl enklare lunch och smörgåsar som hembakt fika och glass.
  • Brostugan ligger vid Ullersund, precis där Kålland och Kållandsö möts. Här kan man sitta på bryggan alldeles vid vattnet och njuta av god mat och fika samtidigt som man blickar över sundet och har koll på alla båtar som passerar.
  • På Spårön finns det förutom en trevlig vandringsled även vindskydd, grillplatser och toalett. Ett perfekt stopp om man vill spendera natten i naturen. Det innebär en väl värd omväg på cirka 1,2 km. Startar man vid Läckö Slott är det ungefär halvvägs runt Kållandsö.
  • Även vid Traneberg finns det en fin vandringsled samt vindskydd med grillplats och toalett vilket gör att även detta stopp passar utmärk för övernattning. Det kan även vara ett bra alternativ om man behöver en grillpaus när det börjar bli dags att fylla på energidepåerna.
  • Vid Naven finns Naven Outdoor Experience som står för uthyrningen av kajaker på Kållandsö. De erbjuder även kurser och guidade turer för den som är intresserad.
  • Utanför Naven kan ni upptäcka förlista och övergivna skepp med turen Vraksafari. Ta del av historien om livet på Vänern runt sekelskiftet och fascineras av vrakens spännande historia. Ladda ner appen ”Läckö Kinnekulle” för att följa turen.
  • Gör ett stopp i Hörvikens Marina. Här finns det gemytliga matstället Tap Station Kållandsö Marina som förutom välsmakande mat även serverar hela 25 öl på tapp! Tänk dock på att man inte ska paddla med alkohol i kroppen, så drick inga stora mängder och vänta tills det gått ur kroppen innan ni fortsätter turen runt Kållandsö. Använd sjövett och sunt förnuft när ni vistas på sjön!
  • I Spikens Fiskehamn kan ni njuta av nyrökt fisk i en gemytlig miljö. Kika in i de små hantverksbodarna och ta en smaskig glasspaus på bryggan. Här finns det även tillgång till toaletter.

Se mer information och karta!

Att paddla Kållandsö runt kräver viss erfarenhet av paddling och en god paddelvana. Det är en lång sträcka med flera utmanande partier på öppet vatten.

Ladda ner appen för att läsa mer