Mountains

Vandra Kinnekulleleden 45 km

Information

icon
TidsåtgångFlera dagar
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradMedel
icon
Distans45 km
icon
UtrustningTa med själv

Naturskönt platåberg med utsikt över Vänern

Kinnekulleleden på sina 45 kilometer bjuder på en variationsrik natur med lummiga lövskogar, blomrika betesmarker, trollbunden storgranskog och mysiga klippor för fikapauser och bad. Leden slingrar sig uppe på det drygt 300 meter höga platåberget Kinnekulle. Här rekommenderas ett besök till utkikstornet på Högkullen. Härifrån kan du vid klart väder blicka ut och njuta av en storslagen vy mot Läckö Slott samt Vänern. På vårkanten forsar Martorpsfallet rejält över kalkstensformationerna och under försommaren täcks marken av vita blommande ramslökar i naturreservatet Munkängarna, likt en sagovärld.

Vandra bland herrgårdar och hällristningar

Att det är en rik kulturbygd som har varit bebodd i årtusenden är något som hällristningar, gravplatser och odlingsplatser vittnar om. Här finns många gamla herrgårdar och kyrkor. En avstickare från leden tar dig till Husaby kyrka, uppförd på 1000-talet. Lite längre bort ligger Flyhovs hällristningar, med över 450 figurer samlat på ett tiotal hällar. Det är därmed Västergötlands största samling av hällristningar från bronsåldern.

Att Kinnekulle tidigt använts för sin rika kalkgrund kan man se många spår av. Vid det gamla kalkbrottet syns bergets många färgskiftningar och nere vid Råbäcks hamn går leden på den gamla kalkbanan som under slutet av 1800-talet användes för att frakta kalk ner till hamnen. Kvarlevorna från kalkbrytning och kalkbränning syns högre upp på berget, och nere i hamnen finns ett museum där du kan ta ett kliv tillbaka till stenhuggeriets glansdagar.

Ta tåget till vandringen!

Kinnekullebanan har blivit utnämnd till Sveriges vackraste tågsträcka och sträcker sig längs med vandringsleden. Hoppa av tåget vid någon av stationerna; Blomberg, Trolmen, Råbäck, Hällekis och påbörja din vandring runt Kinnekulle.

Läs mer om Kinnekulleleden här!

Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Ladda ner appen för att läsa mer