Mountains

Vandra John Bauerleden

Information

icon
TidsåtgångFlera dagar
icon
LedtypPoint to point
icon
SvårighetsgradMedel
icon
Distans58 km

John Bauerleden har fått sitt namn efter den välkände Jönköpingskonstnären John Bauer, som hämtade inspiration från dessa trakter. John Bauer är känd för sina trolska motiv och nog kan man ana både troll och prinsessor i skogarna längs leden.

Du passerar många gamla byggnader längs vägen. Nära Gränna ligger Röttle by, där du hittar Jerusalems kvarn från 1200-talet. Den är en av landets äldsta icke-kyrkliga byggnader. Här finns också Rasmus kvarn från 1600-talet, som fortfarande är i drift.

Du avslutar vandringen 350 meter över havet, på Grännaberget och sedan till Tegnértornet. Här har du en unik utsikt över fyra landskapen som omger Vättern.

John Bauerleden är ca 58 km lång. Den är utmärkt i terrängen med orangemålade stolpar och ansluter i söder till Södra Vätterleden och i norr till Holavedsleden samt till Västanåleden, söder om Gränna. Det finns vindskydd och grillplatser utmed hela leden.

Om du vandrar John Bauerleden och letar efter en sovplats så erbjuder Bauergården i Bunn både hotellrum, stugor och ställplatser.

Börjar du vid IKHP finns det bra med parkeringar, även på Grännaberget finns det parkering för bilen. Att åka buss är svårare men det går bra att ta linje 121 (Jönköping-Gränna) och gå på leden någonstans mellan Brunstorp och Gränna.

Sunt förnuft och respekt för naturen

Ladda ner appen för att läsa mer