Mountains

Upptäck Kungsledens minst vandrade sträcka

Information

icon
TidsåtgångFlera dagar
icon
LedtypPoint to point
icon
Distans165 km

Kungsleden, den 44 mil långa vandringsleden mellan Abisko och Hemavan, ringlar sig genom ett av Europas största fjällområden.

Sträckan mellan Kvikkjokk och Ammarnäs är den minst vandrade delen av leden och är därmed den lugnaste. Kanske för att ett tält behövs för den som inte vill sova under bar himmel, och för att naturen består mer av fjällbjörkskog och älvdalar än kalfjäll. Men vyerna över de vidsträckta fjällskogarna är majestätiska, särskilt i Pieljekaise nationalpark.

Augusti och början av september är den bästa tiden, då landskapet målas gyllenrött och myggen försvunnit. Vandringen kan vara krävande, detta då leden går upp och ner. Mellan älvdalar och bergsplatåer är det flera hundra meters höjdskillnad. Flertalet byar och stugor ger denna sträcka sin egen karaktär, till skillnad från resterande del av Kungsleden. Sträckan innehåller även några längre båtturer, vilket går att boka (till exempel Voutnatjviken).

Det finns några enklare stugor, som Tsielekjåkk och Pieljakaise stugorna, där du kan övernatta om du bokar och hämtar ut en nyckel i förväg. Du kan även övernatta i byarna Jäckvik, Adolfström och Bäverholm, men för det mesta behöver du sova i eget tält. Om vädret är fint erbjuder bergsplatåerna den bästa tältplatsen.

Svaipas fågelskyddsområde är värt ett extra stopp för ornitologer, och vandringen över det prärieliknande landskapet Björkfjäll vidgar vyerna. Sista sträckan till Ammarnäs äger rum över en lång ås som erbjuder en fantastisk utsikt över älvdalen.

Sträckan är 165 kilometer lång och kan vandras i 8 dagsetapper á 4-12 timmars vandring.

Ta med tält och bra vandringsutrustning med kläder för alla väder.

Myggmedel och ett första hjälpen-kit är också bra att ha med.

Längs sträckan finns några båtöverfarter som kan bokas i förväg, till exempel i Vuonatjviken.

Ladda ner appen för att läsa mer