Mountains

Vandra med havsutsikt i Landskrona

Information

icon
TidsåtgångHalvdag
icon
LedtypPoint to point
icon
SvårighetsgradMedel
icon
MålgruppHundvänligt, Familj
icon
Distans13 km

Skåneledens etapp SL Öresund etapp 8 går mellan Rydebäck och Landskrona och är 13 kilometer lång. Den är lättvandrad med undantag för enstaka branta partier och väldigt vacker med sitt havsnära läge.

Du hoppar av buss eller tåg i Rydebäck och börjar vandringen söderut längs med vattnet. Rydebäck är ett klassiskt tegelbruksområde. Vid Rydebäck finns även en av Skåneledens lägerplatser.

Efter en vandring längs stranden närmar du dig Ålabodarna. Ovanför fiskeläget ligger en av Sveriges bäst bevarade stenåldersgravar – den cirka 5 000 år gamla Örenäsgånggriften. I Ålabodarna kan du äta på hamnkrogen under säsong. Vill du göra en omväg inåt land är Örenäs slott drygt en kilometer till fots från Ålabodarna en intressant plats. Idag är slottet hotell- och restauranganläggning.

När du kommer fram till Borstahusen har du lämnat rasbranterna och landskapet öppnar upp sig. Passa på att ta ett dopp vid Lill-Olas badplats om du vandrar under den varma säsongen – stränderna är långgrunda och här finns gott om sjöfågel. Nära badplatsen ligger även en av Skåneledens lägerplatser.

Fiskeläget Borstahusen har anor från 1700-talet och grundades 1774 av bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste. Borstahusen är fortfarande ett fiskeläge med aktiv hamn, men här finns också ett stort utbud som passar besökare, som restaurangerna Pumphuset och Erikstorps kungsgård. I det tidigare pumphuset i hamnen finns en konsthall och ett litet lokalmuseum.

Efter Borstahusen närmar du dig Landskrona. Du vandrar förbi Citadellkolonierna nära Landskrona Citadell. De är Sveriges äldsta bevarade koloniområde och ligger väldigt vackert nära citadellets vallar. Idag har Citadellets koloniförening 122 kolonier, här finns även Sveriges enda museikoloni – Rothoffska kolonin.

Det stjärnformade Citadellet är Nordens bäst bevarade 1500-talsfästning. Den byggdes som försvarsanläggning på initiativ av danske kungen Kristian III 1549-1559. Borgen har ett välbevarat vallgravssystem och har varit centrum för mycket dramatik genom århundradena. I dag används slottet delvis för konferenser och bröllop. På området finns också den nyöppnade restaurangen Smörtaxen, en lekplats med medeltida tema och caféet Konditori Citadellet. På sommaren erbjuds också guidade turer på Citadellet.

Ladda ner appen för att läsa mer